Rekonstrukcija gajete

Izdelava lesene ladje je zahtevna naloga, uspeh pa je v veliki meri odvisen od uspešnosti mojstra. V tradicionalnem ladjedelništvu je bila običajna metoda kopiranje končane »dobro zadete« ladje s pomočjo šablon, kar je bil zelo zahteven in dolgotrajen postopek. Z uporabo sodobnih računalniških metod pa je danes ta postopek mogoče močno pospešiti.

Da bi omogočili izdelavo dosledne kopije lesene gajete v ladjedelnici v kraju Nerezine, je podjetje Topomatika d.o.o. izvedlo tridimenzionalno določitev njene oblike s fotogrametrijskim sistemom TRITOP. Merilne markacije, nameščene po trupu gajete, so bile posnete s pomočjo profesionalnega digitalnega fotoaparata. TRITOP je izračunal njihov prostorski položaj in tako omogočil tridimenzionalno računalniško konstrukcijo obstoječega trupa. Po želenih modifikacijah je bil trup nove gajete v celoti opredeljen.

Računalniško konstruiranje je hitrejše, bolj prilagodljivo in natančnejše od klasičnih metod kopiranja s pomočjo šablon. Potrebne meritve se enostavno izvedejo s pomočjo rešitve TRITOP, ki zagotavlja izjemno natančnost, medtem ko sta prenašanje in uporaba rešitve enostavna. TRITOP je v ladjedelništvu poleg kopiranja posebej koristen tudi pri določanju obstoječega stanja ladje pri popravilih ali nadgradnji.

rekonstrukcija gajete | Topomatika
rekonstrukcija gajete | Topomatika