TRITOP Deformation – statična analiza deformacij

TRITOP Deformation je prenosni optični merilni sistem, ki natančno in brezstično triangulira tridimenzionalne koordinate točk merilnih objektov pod kvazistatičnimi pogoji. Na podlagi digitaliziranih koordinat napredni deformacijski sistem izračuna 3D-pomike in deformacije posamičnih objektov in celih konstrukcij.

Značilnosti rešitve TRITOP Deformation:

  • Omogoča snemanje večkratnih stanj obremenitev objektov in strojniških konstrukcij – s spremljanjem spreminjanja položaja markerjev in drugih elementov natančno izmeri pomike in deformacije opazovanega objekta.
  • Nadomešča konvencionalne sisteme za merjenje pomikov – hitro zazna pomike in deformacije opazovanega objekte, ne da bi bilo treba na objekt ali okrog njega nameščati senzorje in priključne kable.
  • Samodejno izračuna 3D-koordinate merilnih točk, pomikov in deformacij ter rezultate prikaže v enostavno razumljivi in intuitivni obliki.
  • Brezplačen brskalnik po rezultatih uporabnikom omogoča enostavno izmenjavo podatkov s sodelavci, kupci in dobavitelji.
  • Edinstven strojni in programski paket nudi celovito rešitev za merjenje, analiziranje, evalviranje in predstavitve.

Priprava objekta

Na mesta, ki jih je treba izmeriti, se po merilnem objektu postavijo krožne markacije, adapterji in linije. Markacije dajo merilne točke s površine objekta, linije se uporabijo za določitev preseka,
z adapterji pa se izmerita položaj in oblika geometrijskih elementov
(izvrtine, robovi, cilindri, krogle itd.).

Fotografiranje

Pripravljen objekt se fotografija z digitalno fotogrametrijsko kamero iz različnih položajev. Snema se ročno, zato ni potrebna nobena stabilna konstrukcija. Prav zato je TRITOP enostaven za prenašanje in izjemno robusten merilni sistem.

Samodejna obdelava

Računalnik v kratkem času samodejno poišče merilne točke v posnetih fotografijah in izračuna njihove tridimenzionalen koordinate v prostoru. Sistem se kalibrira sam in statično oceni merilno negotovost, zaradi česar je zelo natančen in zanesljiv.

Rezultati

Tridimenzionalne koordinate merilnih točk se lahko s pomočjo rešitve TRITOP enostavno izmerijo, prikažejo in primerjajo s CAD-modelom ali nazivnimi vrednostmi. Merilna poročila se enostavno avtomatizirajo, rezultati pa izvozijo s standardiziranimi formati.

VIDEO: TRITOP – merjenje s fotografiranjem

Prikazan je postopek fotogrametrijskega merjenja, ki vključuje snemanje fotografij, samodejni prenos slik na računalnik ter kontrolo in merilno poročilo v formatu PDF.

VIDEO: TRITOP – merjenje velikih objektov

Zaprosite za informacije ali predstavitev, pošljite nam vprašanje ali komentar.

GOM certified partner logo