Triptop CMM – optična trikoordinatna merilna naprava

Ta prenosna optična merilna naprava visoke natančnosti določi 3D-položaj markerjev in drugih značilnih elementov s površine merilnega objekta in omogoča hitre ter učinkovite meritve na kraju samem.

Rešitev TRITOP CMM se pogosto uporablja za določitev položaja referenčnih točk na velikih in kompleksnih objektih, s čimer prispeva k natančni digitalizaciji celotne površine s pomočjo 3D-digitalizatorja ATOS.

Tipična področja uporabe so:

  • Kontrola kakovosti velikih objektov
  • Preverjanje in nameščanje naprav in strojev

TRITOP CMM izmeri tridimenzionalne koordinate geometrijskih elementov (izvrtin, robov, cilindrov, konusov, krogel itd.) ter omogoča:

  • Primerjanje odstopanj glede na CAD-model
  • Kontrolo toleranc oblik in položajev
  • Preverjanje specifikacij iz načrtov, tabel ali merilnih seznamov

Priprava objekta

Na mesta, ki jih je treba izmeriti, se po merilnem objektu postavijo krožne markacije, adapterji in linije. Markacije dajo merilne točke s površine objekta, linije se uporabijo za določitev preseka,
z adapterji pa se izmerita položaj in oblika geometrijskih elementov
(izvrtine, robovi, cilindri, krogle itd.).

Fotografiranje

Pripravljen objekt se fotografija z digitalno fotogrametrijsko kamero iz različnih položajev. Snema se ročno, zato ni potrebna nobena stabilna konstrukcija. Prav zato je TRITOP enostaven za prenašanje in izjemno robusten merilni sistem.

Samodejna obdelava

Računalnik v kratkem času samodejno poišče merilne točke v posnetih fotografijah in izračuna njihove tridimenzionalen koordinate v prostoru. Sistem se kalibrira sam in statično oceni merilno negotovost, zaradi česar je zelo natančen in zanesljiv.

Rezultati

Tridimenzionalne koordinate merilnih točk se lahko s pomočjo rešitve TRITOP enostavno izmerijo, prikažejo in primerjajo s CAD-modelom ali nazivnimi vrednostmi. Merilna poročila se enostavno avtomatizirajo, rezultati pa izvozijo s standardiziranimi formati.

VIDEO: TRITOP – merjenje s fotografiranjem

Prikazan je postopek fotogrametrijskega merjenja, ki vključuje snemanje fotografij, samodejni prenos slik na računalnik ter kontrolo in merilno poročilo v formatu PDF.

VIDEO: TRITOP – merjenje velikih objektov

Zaprosite za informacije ali predstavitev, pošljite nam vprašanje ali komentar.

GOM certified partner logo