Uporaba tridimenzionalne digitalizacije v ortodontiji

Optični merilni sistem ATOS podjetja GOM GmbH iz Nemčije omogoča natančno tridimenzionalno digitalizacijo oblik kompleksnih predmetov, velikih že od okrog 10 milimetrov. Z visoko točnostjo merjenja se zabeležita oblika prostemu očesu nevidnih podrobnosti, zato se rešitve ATOS uspešno uporabljajo tudi v stomatologiji. Postopek je še posebej uporaben v zobni protetiki in ortodontiji ter za arhiviranje odtisov.
S snemanjem odtisa zobovja v plastični masi (negativna oblika) in numerično prestavitvijo v pozitivno obliko v računalniku (virtualni odlitek) se dobi kompletna in zelo natančna oblika zob ter dlesni brez potrebe po izdelavi mavčnega odlitka. Tako dobljen dosleden digitalni model zobovja je mogoče enostavno dodatno obdelati z računalnikom in opredeliti želeno obliko nadomestka zob, ki se s pomočjo ustreznih numerično upravljanih strojev lahko izdela iz želenega materiala.
Z digitalizacijo zgornjega in spodnjega odlitka se določi celotna geometrija zobovja ter položaj zob pri ugrizu, kar omogoča analizo nepravilnosti in načrtovanje korektivnih ortodontskih posegov.