Kombiniranje CAD/CAM, simulacije in optične metrologije za hitrejšo validacijo orodij

Razvoj orodij za natančno izdelavo kompleksnih pločevinastih delov je vključeval dolgotrajne postopke poskusov in napak. Skupina Bernecker je našla rešitev za težavo s kombinacijo sistemov CAD/CAM s programsko opremo za simulacijo in optično metrologijo GOM. S tem so znatno zmanjšali število ponovitev dodelave orodij ter prihranili čas in denar.

Skupina Bernecker iz južne Nemčije razvija in proizvaja globoko vlečene in ukrivljene dele, ravne in ukrivljene cevi, profile, plastične dele iz kalupov in povsem montirane podsklope, izdelane in različnega materiala ali kombinacije materialov. Proizvajajo tudi sistem za recirkulacijo izpušnih plinov (EGR) za nekaj evropskih proizvajalcev avtomobilov.

EGR je sestavljen iz nekaj profilov pločevine iz nerjavnega jekla. Naročniki zahtevajo, da se med deformiranjem pločevine ne preseže opredeljen odstotek zmanjšanja debeline. Upoštevati ta postopek pri konstruiranju orodij in ga preveriti na proizvedenem delu predstavlja za proizvajalce orodij pravi izziv. Da bi podjetje Bernecker zagotovilo proizvodnjo pločevinastih delov, ki zadovoljujejo specifikacije, je razvilo integrirano rešitev, ki vključuje konstruiranje, simulacijo in merjenje, tj. zanko procesov, ki se zaključi s hitro optično 3D-meritvijo visoke ločljivosti s sistemom ATOS.