GEDIA – kontrola kakovosti v proizvodnji delov za avtomobilsko industrijo

Proizvajalec avtomobilskih delov GEDIA ima nov pristop h kontroli kakovosti: konvencionalne taktilne merilne naprave je zamenjal z optičnimi 3D-digitalizatorji. Optični merilni sistemi zmanjšajo stroške in skrajšajo čas, potreben za meritve, zaradi česar je proizvodnja konkurenčnejša in bolj prilagodljiva.

Podjetje GEDIA Gebruder Dingerkus GmbH razvija in proizvaja konstrukcijske dele in sklope za proizvodnjo avtomobilskih karoserij. Nov pristop h kontroli kakovosti je pomemben korak pri doseganju cilja podjetja GEDIA: postati vodilno podjetje v panogi, ki se ukvarja s proizvodnimi tehnologijami. Prehod s tradicionalnih taktilnih sistemov na optične 3D-meritve se odvija v vseh proizvodnih obratih in tovarnah GEDIA po celem svetu.

S hitrim pridobivanjem natančnih in popolnih 3D-merilnih podatkov je optični 3D-digitalizator visoke ločljivosti ATOS izpolnil zahteve podjetja. Za različne velikost in značilnosti površin komponent, ki jih podjetje GEDIA proizvaja, celo za kompleksne meritve, izbran 3D-optični merilni sistem ponuja:

  • Natančne 3D-koordinate z merilni rezultati visoke kakovosti
  • Kontrolo kakovosti parametrov in sledljive rezultate meritev
  • Odstopanje dejanske geometrije od CAD-a ali drugih istovrstnih izdelkov
  • Analize glede na 2D-risbe
  • Kontrolo presekov, tolerance oblik in položajev ter statistično analizo trendov
  • Popolna, jasna merilna poročila

Da bi postopek merjenja postal še bolj prilagodljiv in učinkovitejši v smislu časa in stroškov, je podjetje GEDIA uvedlo tudi avtomatizirano prenosno optično merjenje: avtomatizirano merilno celico ATOS ScanBox. Merjenje in kontrola postopkov z rešitvijo ATOS ScanBox sta standardizirana in se lahko uporabita na različnih lokacijah. Posledično postane celoten postopek kontrole kakovosti sledljiv in pregleden.