ATOS Capsule – natančna optična merilna naprava

ATOS Capsule je natančna optična merilna naprava (OPMM – optical precision measuring machine) za digitalizacijo celotne površine geometrije oblikovanih delov. Uporablja se za zagotavljanje kakovosti proizvodnje majhnih in srednjih objektov in je posebna zaradi visoke natančnosti merjenja finih podrobnosti. Rešitev ATOS Capsule se uporablja na primer za kontrolo prvih vzorcev v serijski proizvodnji zobnikov, lopatic turbin in koles ter medicinskih izdelkov.

Uporaba

Rešitev ATOS Capsule se uporablja v standardni merilni napravi ATOS ScanBox za povsem avtomatizirano merjenje in kontrolo kompleksno oblikovanih delov. Pri rešitvi ATOS ScanBox serije 4 se ATOS Capsule uporablja kot prenosni in zelo prilagodljiv merilni sistem za merjenje majhnih objektov. V modelih ATOS ScanBox serije 5 in 6 je skener ATOS Capsule mogoče nadgraditi z dodatkom ATOS Plus Box za avtomatizirano fotogrametrijo, ki omogoča merjenje večjih objektov ali več delov hkrati.

Tehnologija

ATOS Capsule zahvaljujoč svojemu dizajnu omogoča stabilnost postopkov pri avtomatiziranih uporabah. Natančno lito ohišje iz enega kosa aluminija zagotavlja kar največjo togost in natančne rezultate merjenja v industrijskem okolju. Optične in elektronske komponente so zaščitene pred prahom in škropljenjem vode.

Tehnologija Triple Scan

Projekcijska enota skupaj z obema kamerama omogoča uporabo principa trojnega skeniranja Triple Scan. Med merjenjem se natančen svetlobni vzorec projicira na površino objekta in snema z dvema kamerama po principu stereo kamer. Ta samodejni princip ponuja prednosti pri merjenju odsevnih površin ali objektov s kompleksom površinsko geometrijo.

Tehnologija modre svetlobe

Projekcijska enota sistema ATOS Capsule temelji na tehnologiji modre svetlobe Blue Light podjetja GOM. Ker senzor deluje z modro svetlobo ozkovalovne dolžine, je vpliv osvetlitve okolice med snemanjem slik odstranjen. Močan vir modre svetlobe omogoča hitro izvedbo meritev.

Sistem samokontrole konfiguracije

Senzor prepozna spremembe pogojev okolice med merjenjem in jih lahko samodejno kompenzira. Da bi to bilo mogoče, programska oprema senzorja nenehno spremlja stanje kalibracije, točnost transformacije, spremembe v okolici in pomike merjenega objekta, da bi zagotovil kar največjo kakovost merilnih podatkov.

ATOS Plus

V avtomatiziranih merilnih napravah podjetja GOM lahko senzorji ATOS delujejo skupaj s Plus Boxom. Gre za fotogrametrijski dodatek, ki se namesti neposredno na sisteme ATOS. Omogoča popolnoma avtomatizirano merjenje referenčnih točk, označenih z markerji, z odstopanji od 3 do 15 μm. Te referenčne točke ustvarijo 3D-volumen, v katerem se samodejno transformirajo natančne posamezne meritve ATOS Capsule. S tem se doseže vrhunska točnost fotogrametrijskega merjenja.

Virtualna merilna soba

Virtualna merilna soba (VMR) so programske funkcije za centralno upravljanje in načrtovanje meritev za vse dele merilne postaje ATOS ScanBox. Omogoča funkcionalni prikaz dejanske merilne okolice v virtualni simulaciji. Zahvaljujoč VMR-ju uporabniki za delo s tem sistemom ne potrebujejo specifičnega znanja o programiranju robotov. Vsi premiki robota so pred dejansko izvedbo simulirani in varnostno preverjeni v virtualni merilni sobi.

Parametrska kontrola

Evalvacijska programska oprema ATOS Professional nudi vsa orodja, potrebna za celovito analizo delov in komponent. Zahvaljujoč parametrski kontroli so vsi postopki in koraki evalvacije popolnoma sledljivi in medsebojno povezani, zato so spremembe in modifikacije mogoče v katerem koli trenutku.

VIDEO: Samodejni pregled kompleksnih objektov v merilni celici ATOS ScanBox 4105

VIDEO: Samodejni pregled več injekcijsko stisnjenih delov hkrati

Zaprosite za informacije ali predstavitev, pošljite nam vprašanje ali komentar.

GOM certified partner logo